понеділок, 1 лютого 2021 р.

Винні у любові до України. Валер'ян Підмогильний


Сьогодні виповнюється 120 років з дня народження Підмоги́льного Валер'яна (Валеріяна) Петро́вича (2 лютого 1901, с. Писарівка, тепер Дніпропетровська область (за іншими даними с. Чаплі під Катеринославом) — 3 листопада 1937, Сандармох, Карелія) — українського письменника і перекладача, одного з найвизначніших прозаїків українського «розстріляного відродження». 

Валер'ян Підмогильний-жертва Сталінських репресій.

Цікаві факти біографії Валер'яна Підмогильного

Валер’ян відвідував церковну школу. 1918 роки навчався в Першому катеринославському реальному училищі, яке закінчив з «відзнакою». Потім навчався з перервами, через матеріальну скруту, на математичному та юридичному факультетах Катеринославського університету, який так і не закінчив.

Друкуватися почав ще з школи під псевдонімом Лорд Лістер.

.Джерелом натхнення була французька література.

На стіні у Валер’яна довгий час висів портрет Зігмунда Фрейда.

Дослідники кажуть, що В. Підмогильний на чверть століття випередив творчі пошуки французьких письменників-інтелектуалів, зокрема Сартра.

Літературна діяльність переривалась вчителюванням, працею у видавництвах. Так у 1920—1921 роках Підмогильний вчителював у Павлограді на Катеринославщині.

Своїм духовним наставником у відчутті слова Підмогильний вважав Михайла Коцюбинського.Разом з Євгеном Плужником у 1926–1927 роках він підготував два видання словника «Фразеологія діловоï мови», працював над сценарієм фільму «Коломба» за романом Проспера Меріме.


8 грудня 1934 року Валер’яна Підмогильного було заарештовано зі звинуваченням в «участі у роботі терористичної організації.

Поки письменник був під арештом він писав листи своїм рідним, збереглось 25 листів до дружини, в яких він розповідає про свої переклади, розпочаті повісті, оповідання.

Деякі твори В. Підмогильного оцифрувала Національна парламентська бібліотека України. Повна бібліографія видань творів В. Підмогильного упорядкована працівниками Харківської державної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка.
 Валер’ян Підмогильний разом з письменниками, які прагнули до Європи, не забував про своє походження, але він намагався, щоб його твори не були провінційними в найгіршому сенсі цього слова. Вони надавали нового сенсу навіть «сільським оповіданням». Там говориться про душу, а це вже космічні категорії. Геніальний письменник тим і геніальний, що у нього є нашарування, текст плюс контекст. Він писав про своє дитинство, може, й не доїдав, але його цікавили порухи душі. Загадкова особистість, багато чого ще не досліджено.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Великоднє деревце

  Друзі!Ви ще маєте час для виготовлення великоднього деревця разом з своєю дитиною. Пропонуємо вам ідею поробки на Великдень своїми руками ...