субота, 20 січня 2024 р.

Україна-це ми

 День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

З нагоди Дня Соборності України Опішнянська бібліотека підготувала інформ-коктейль "День Злуки-день Єднання".
Привернули увагу присутніх відеоролик "День Соборності України 22січня***Історія та сучасність*** та виставка історичних подій "Соборність України:від минулого до сьогодення".
День Соборності України-це знакове свято для нашої держави, яке символізує возз'єднання українських земель та прагнення нації до територіальної цілісності.






Запрошуємо долучитися до патріотичного фото-флешмобу до Дня Соборності України "Україна-це ми" та утворити "Ланцюг єдності".
Нагадаємо, перший "живий ланцюг" в Україні утворили 21 січня 1990 року – в переддень 71-ї річниці проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Тоді мільйони українців взялися за руки, з'єднавши в такий спосіб Івано-Франківськ (через Львів) і Київ.
Ця акція стала яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи, а також однією з наймасштабніших такого роду у світовій історії. Організували її патріотичні сили. Початок ланцюга в Івано-Франківську зумовлений тим, що саме це місто 1919 року було столицею ЗУНР. Перший "ланцюг єдності" простягнувся на близько 700 кілометрів.
Відтоді щороку на День Соборності України, 22 січня, люди стають у "живий ланцюг", щоб нагадати українцям про дві дати в історії української державності – 22 січня 1918 року, коли Центральна Рада ухвалила Четвертий Універсал, та 22 січня 1919 року, коли відбулося об'єднання УНР та ЗУНР в одну державу. Під час акції активісти створюють "живі ланцюги" в різних містах України, які зберігають своє значення та є символом єднання української нації.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Великодні листівки своїми руками

  На Великодні свята хочеться подарувати якусь пам’ятну річ, яка буде ще довго нагадувати про цей день. Великодні листівки своїми руками – п...