четвер, 18 травня 2023 р.

Презентація книги Радомира Мокрика «Бунт проти імперії»

 Сьогодні в ТІЦ з бібліотекою відбулася презентація книги Радомира Мокрика «Бунт проти імперії», де зібрані історії про українських шістдесятників, молодих людей, які творили нову культуру в час хрущовської «відлиги». Щоб розповісти нам про цих людей, автор звертався до архівів і спілкувався з легендарними постатями української історії.

Під поняттям «шістдесятництво» приховується безліч культурних феноменів, людських доль та літературних творів. Заглиблення у світ, який всупереч правилам радянського тоталітарного режиму засновувався на принципах солідарності, взаємопідтримки та поваги між непересічними молодими талантами.
Чимало фотографій з архівних фондів та сімейних архівів публікуються вперше.
Яніна Барибіна, депутатка Полтавської обласної ради, яка організувала цю зустріч, розповіла, що все почалося з того, що вона побачила у професора Юрія Волошина захоплення цією книгою і одразу виник інтерес.
Сам автор каже, що ця книга є радше спробою побачити в когорті шістдесятників живих людей – з їхніми сумнівами, коливаннями, інтелектуальною відвагою та блискучими талантами:
-В певному сенсі побачити цих молодих талановитих людей без «забронзовілості», з якою так часто подають їх шкільні підручники. Тим більше, що самим шістдесятникам «забронзовілість» аж ніяк не притаманна.
Радомир Мокрик своєю працею прагне зняти поетів та письменників з п'єдесталів. Але наголошує, що доля багатьох із них справді героїчна (взяти хоча б життєвий шлях Василя Стуса) – і цим не варто нехтувати. Ці люди – дійсно борці за незалежність, що в певному сенсі випередили свій час. Варто й нам дізнатися про них хоч трохи більше.














Сам захід відбувався у форматі обговорення, під час якого усі охочі мали змогу поставити запитання Радомиру Мокрику.
Крім того, під час презентації була можливість задонатити на придбання кавдрокоптера Mavic 3 для третьої штурмової бригади у складі якої наші полтавці впевнено відсувають ворога.
Довідково:Радомир Мокрик, PhD. (1987 р. н.) — історик, культуролог, науковий працівник Інституту східноєвропейських студій на філософському факультеті Карлового університету в Празі. Вивчав культурологію в Львівському національному університеті імені Івана Франка і модерну історію в Карловому університеті в Празі. У 2021 році в Карловому університеті захистив дисертацію на тему «Шістдесятники і колоніальний дискурс радянської культури в Україні в час відлиги. 1956–1964».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Великоднє деревце

  Друзі!Ви ще маєте час для виготовлення великоднього деревця разом з своєю дитиною. Пропонуємо вам ідею поробки на Великдень своїми руками ...