вівторок, 25 квітня 2023 р.

Живий плач мертвої зони

 Два кольори мої, два кольори,

То не любов і не журба, як в пісні.

Свої Чорнобиль має кольори:

Весна і сонце – до, і горе – після

Минуло 37 років з часу найпотужнішої й найбільшої техногенної катастрофи, яку спричинила радянська влада на Чорнобильській АЕС.
В ніч на 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці станції відбулися два теплові вибухи, які повністю зруйнували реактор. Внаслідок цього стався радіоактивний викид, пожежа тривала кілька днів. А повністю ліквідувати її вдалось лише за два тижні, 10 травня. Через недбалість та замовчування тодішньої влади тисячі людей загинули, сотні тисяч назавжди покинули домівки, мільйони – отримали опромінення.





За 37 років Чорнобиль встиг пережити й другу катастрофу – 35 днів у російській окупації.
А щоб не допустити загрози втретє, усі ми повинні пам’ятати й знати нашу історію. Тож пропонуємо книги, які допоможуть більше дізнатись про Чорнобиль.
1.Олександр Сирота. Чорнобиль. Живий альбом
Сьогоднi Чорнобильська зона - це територія легенд, похмурих пейзажiв i торжества природи. Водночас - це потенційний музейний комплекс мiжнародного рiвня, пам'ятка величезної техногенної катастрофи. Відвідати це мiсце хоча б один раз варто всім, переконані деякі колишні жителі Прип'яті. Вiдвiдати й жити далі так, щоби на Землі не з'являлося нових мертвих міст... "Чорнобиль. Живий альбом" - книга-альбом про історію і сучасне життя чорнобильськоï зони. Унікальнi портрети людей, подiй та природних ландшафтів зібрані під однією обкладинкою.
2.Ольга Купрієнко, Алла Багірова.
Чорнобильська хроніка. Люди: книга 1
Ольга Купрієнко. Чорнобильська хроніка. Люди: книга 2
Ці книги - присвята героям, які 37 років тому ризикували своїм життям і здоров’ям задля порятунку мільйонів інших людей. Вони містять історії борців за наші життя. Це свідки й учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: атомники, пожежники, медики, монтажники, оператори. Вони згадують про власне становлення, про життя у місті Прип’ять до аварії; говорять про події, які пізніше назвуть техногенною катастрофою. Сьогодні вони є членами громадської організації «Промінь 5-2» - об’єднання учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Кожна сторінка книжки варта найуважнішого прочитання, адже не все ще сказане і почуте суспільством. Кожне слово, промовлене очевидцями тих подій, має величезну вагу для майбутніх поколінь.
3.Сергій Плохій. Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи
Книга відомого історика видана 2019 року, охоплює історію Чорнобильської катастрофи від моменту вибуху аж до закриття станції. Вчений показує, як справжньою причиною найбільшої ядерної катастрофи людства стала не конкретна помилка окремої людини, а створена в СРСР система закритості та секретності, яка приховувала інформацію про трагедію навіть від фахівців, котрі повинні були її ліквідувати. Досліджуючи проблему Чорнобильської катастрофи, Плохій приходить до висновку, що аварія стала не лише лихом планетарного масштабу, а й вироком радянській авторитарній системі.
4.Чорнобиль 30. Книга слави і пам’яті. Полтавська область
18,5 тисяч біографій та історій простих героїв можна прочитати у книзі «Чорнобиль 30. Книга слави і пам’яті. Полтавська область».
5.Обпалені зорею Полин
До 20-ї річниці Чорнобильської катастрофи.Книга мужності й болю.
6.Чорнобиль. Вічний біль





Запрошуємо до бібліотеки ознайомитися з літературою про Чорнобильську катастрофу,яка експонується на виставці-спогаді "Живий плач мертвої зони".

Немає коментарів:

Дописати коментар

На гостини до бібліотеки

  Сьогодні до нас на гостини завітали першокласники Човно-Федорівського закладу середньої освіти І-ІІІ ступенів. Дітки цікаво та з користю п...