середа, 17 березня 2021 р.

Яскравість,несподівані кольори рішучого колориста

 

Кричевський Василь Васильович                        (1901-1978)
Інколи кажуть, що для того щоб змінити свою долю – потрібно змінити місце проживання. Можливо саме тому багато українців у ХХ столітті з політичних, релігійних чи економічних причин відправлялися шукати кращої долі не лише до близької та знайомої Європи, а й в далеку, таємничу, але сповнену можливостями Америку. Дехто зміг втілити там свою мрію, і за рахунок працелюбності й таланту став відомим та успішним.

Серед таких емігрантів був живописець і гра­­фік Василь Васильович Кричевський – молодший син Василя Григоровича Кричевського, який зажив слави не тільки у нашій країні, а й за кордоном. Його біографія, наче пригодницький роман, в якому було місце творчим досягненням і трагічним випадкам, ризику і завзятості, коханню та славі.

Працював художник у галузі портрета, пейзажу, книжкової ілюстрації. Народився у Харкові. Закінчив Київський художній інститут (1923), де навчався у батька. Працював на Одеській та Київській кіностудіях, оформив 16 фільмів, у тому числі «Земля» Олександра Довженка. Згодом захопився станковим живописом. З 1949 жив і працював у США, де був почесним членом Об’єднання мистців-українців Америки.

Василь Кричевський брав участь у збірних та персональних виставках у Європі (Прага, Мюнхен, Регенбург), Америці (Нью Йорк, Сан Франциско, Філадельфія), Канаді (Торонто, Монреаль). Він автор образу Божої Матері – Світлої Оселі Вигнанців Бездомних, яку подарував українській автокефальній церкві Св. Трійці у Нью Йорку.



Яскравість, несподівані кольори — те, чим одразу приваблюють картини Василя Кричевського. Кажуть, американські колекціонери й зараз залюбки купують на аукціонах невеликі полотна цього рішучого колориста. Також оригінальні картини Василя Кричевського, особливо його раннього (українського) періоду становить велику рідкість й на батьківщині художника.

Немає коментарів:

Дописати коментар

День Європи

  Щорічно у травні європейські країни відзначають День Європи, присвячений співпраці держав континенту та євроінтеграції. З 2023 року Україн...