суботу, 4 липня 2020 р.

Бібліотечний етюд«Накрапала на Купала з неба янгольська роса…»

https://osoblyva.com/wp-content/uploads/2020/07/ivana-kupala-1-e1593699430523.jpg

У ніч з 6 на 7 липня українці відзначають старовинне свято Івана Купала. Минуло сотні років з його зародження, а традиції та прикмети святкування досі зберігаються і вшануваються в Україні. 



Раніше свято називалося просто Купала, а вже пізніше додалося Івана на честь Івана Хрестителя. Коли князь Володимир хрестив Русь у 988 році, народ почав переходити в християнство. І, звичайно, багато язичницьких свят, як Івана Купала та Масляна, перейшли в християнські обряди. Вони мають дуже велику історію і від них відмовитися було неможливо, тому що народ сотні років їх святкував.
Люди дуже поважали і любили всі традиції, обряди, які пов'язані з природою. Вони зустрічали і проводжали весну, літо, осінь та зиму. У церквах, особливо в XI-XII століттях часто згадувалося Івана Купала, але сьогодні це свято є лише на календарі та традиційно існує лише в народі.

В українців дуже добре зберігаються різні обряди. Стародавні віковічні традиції показують, що нашій державі не 26 років, а вже більше як тисяча. Якщо сучасники не пам'ятають як язичники святкували, то десь на генетичному рівні воно все-таки збереглося. І традиції продовження роду, поваги до батьків і прадідів існують досі. Ще в часи Київської Русі було почесним продовжувати справи свої дідів-прадідів. Недарма культ роду тоді був одним із головних. До того ж, це приємне і позитивне свято, яке зближує з природою.

Нині в сучасному світі важко приєднатися до природних стихій, тому що всюди місто, будинки і технології. Тому декілька свят у році допоможуть трішки відійти від сучасності і від буденності, об'єднатися в хороводи, познайомитися з іншими людьми і заручитися до різних цікавих традицій.
На Івана Купала не можна сваритися з близькими, бажати іншому зла чи заздрити. Святкова ніч містична і стосується продовження роду, тому все набуває особливого значення.
Також не можна вночі бути у водоймах, тому що вночі прокидаються нечисті сили: водяний чи русалка можуть затягти вас у воду. Бажано вдень купатися, а не ввечері.

Традиції святкування

Плести ляльки-мотанки
Івана Купала
Оскільки на Івана Купала прокидається нечиста сила, потрібно бути на сторожі. Домівку можна захистити оберегами. Часто вони мають вигляд ляльок-мотанок (символ домашнього вогнища та матері-берегині). Вважається, що трави, які в цю ніч покладуть в оберіг матимуть магічну силу протягом наступного року.
Пошук квіту папороті
Івана Купала
Ввечері на Івана Купала шукають папороть – магічну квітку. Вважається, що хто знайде папороть і побачить її вогняно-червоний цвіт, то та людина стане багатшою матеріально, духовно і буде набагато щасливішою. За легендою, папороть квітне лише декілька секунд. Молоді хлопці і дівчата, а також діти вирушали до лісу, до парків, щоб побачити цю містичну квітку.
Стрибки через вогнище
Івана Купала
Вважається, що купальське багаття очищує. Якщо в цю ніч перестрибнути через вогнище, то душа очиститься, і таким чином людина стане здоровішою, позбудеться всіх негараздів, негативу і хвороб.
Спалювання опудала
Івана Купала
Головне опудало, яке спалюється, – це купальське, воно символізує чоловічий початок. Також згоріти має опудало Марени (богиня темної ночі, страшних сновидінь, привидів і хвороб). Вона символізує жіночий початок. Тобто для продовження роду, спалюються опудала для відвернення всіх негараздів. Із цього ритуалу прийнято вважати прихід нового циклу пори року – перехід у літо.
Плетіння віночків
Івана Купала
Якщо ми прив'язуємося до традицій, то воно актуальне для дівчат, які хочуть одружитися. Вони плетуть віночки, а потім їх пускають по воді, і таким чином можна зрозуміти, що їх чекає цього року. Якщо віночок потонув, значить дівчина цьогоріч кохання не знайде. Якщо він відплив, але зупинився, то кохання буде, але не так скоро. Якщо ж віночок відплив і поплив за течією, то цього року дівчина знайде своє кохання і одружиться.
Квіти і трави повинні бути з наших земель. Особливо вітаються польові, які були популярними ще в часи Київської Русі: звіробій, ромашка, чистотіл, ті, які використовувалися для різних настоянок. Чим пишніший вінок, тим більше шансів, що дівчина знайде своє кохання.
Івана Купала

Коли плетуть віночки дорослі, то вони залишають їх на цілий рік як оберіг. Позаяк купальська ніч магічна, то ті трави, які зібрані на Івана Купала і сплетені у вінок, набувають магічної сили і протягом року оберігають родину та будинок.

Івана Купала – це одне з важливих свят у з'єднанні з природою. Популярне не лише в Україні, а й у Східній Європі. Святкується з року в рік і має велику популярність. Івана Купала історично українське свято, бо бере початок із земель Київської Русі. 

Україна вважається основоположницею цього свята, тому центром східнослов’янської цивілізації є місто Київ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Великодні листівки своїми руками

  На Великодні свята хочеться подарувати якусь пам’ятну річ, яка буде ще довго нагадувати про цей день. Великодні листівки своїми руками – п...