пʼятницю, 8 травня 2020 р.

#марафон_памяті






В Опішні запускають Марафон пам’яті


До Дня пам’яті та примирення та до 75-ої річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Опішнянській громаді запустили марафон історій про жителів громади, які є свідками війни.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова громади Микола Різник.
“З кожним роком їх залишається все менше. Хочеться, щоб живі сторінки історії, наповнені їхніми розповідями, залишилися на згадку всім нам”, – написав Микола Різник.

Перша історія про Варвару Якшину.

 В Опішні запускають Марафон пам'яті – Новини ПолтавщиниВ Опішні запускають Марафон пам'яті – Новини Полтавщини

Її багато знають як вчительку хімії Опішнянської школи. Але далеко не всім відомо, що Варвара Юхимівна пройшла всю ІІ світову війну.

 Їй було всього 19 років, коли розпочалася війна. Дівчина закінчила 6-місячні медичні курси при виші і пішла на фронт. Всі роки військових дій пропрацювала у госпіталі, що рухався слідом за фронтом. Для неї війна закінчилась за кілька кілометрів до Берліна.

Найбільше жінка прагне, щоб трагічні уроки історії ІІ-ї світової війни не повторило нинішнє покоління. Молиться за наших хлопців, які воюють на Сході України.

 

Друга історія про Олександра Шарахмуліна.

 

 

Олександр Шарахмулін пішов добровольцем на фронт, коли йому ще не було й 17 років.

Хлопець народився в татарській родині неподалік Казані, рано осиротів. На Донбасі закінчив фабрично-заводське училище, здобувши робітничу професію.

 З початку війни служив в артилерії. Нагороджений Орденом Великої Вітчизняної війни.

На його рахунку 4 фашистських танки, неймовірна історія поневірянь у таборах та кохання на все життя.

Олександр був поранений під Харковом і лежав у госпіталі, саме в той час у місто ввійшли фашисти. Тоді йому пощастило втекти. Вилікували добрі люди, але уникнути полону не зміг – потрапив у табір для військовополонених на заході Німеччини. У таборі були й цивільні. Саме там він і познайомився з опішнянкою Вірою Кульбакою, яка згодом, навіть через тривалу розлуку, стала його дружиною.

У його руках ще відчувається міць та сила, а сам же ветеран найбільше хоче, щоб нині в Україні закінчилася війна і настав мир.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Великодні листівки своїми руками

  На Великодні свята хочеться подарувати якусь пам’ятну річ, яка буде ще довго нагадувати про цей день. Великодні листівки своїми руками – п...