четвер, 5 січня 2023 р.

Загублена доля молодого таланту

 “Народе мій! До тебе я ще верну і в смерті обернуся до життя”

6 січня виповнюється 85 років від дня народження Василя Стуса(1938-1985) – українського поета, перекладача, дисидента.
Життя і творчість Василя Стуса — це велика Любов до України, до українського народу та абсолютна відданість боротьбі за найвищі ідеали людства.
В Опішнянській бібліотеці розгорнута виставка-досьє "Загублена доля молодого таланту",присвячена життю та творчості Василя Стуса.
Давайте доторкнемося серцем до великої людської трагедії. Творчість В. Стуса справедливо вважається помітним явищем не тільки української й світової літератури, а й всього нашого громадського життя. Кожний його вірш – суперечка з неправдой.






Але найбільше вражає його відвага в боротьбі за справедливість, національне достоїнство й незалежність українського народу. Особливо болісно Василь Стус сприймав спроби тоталітарного режиму остаточно русифікувати Україну, знищити національну культуру, українську мову. Він відстоював самобутність нашої нації, був проти закриття українських шкіл
Бунтарство В. Стуса змусило його ховатися: роботи не було, припинили друкувати. Але поет сам вибрав собі цей тернистий шлях. Незважаючи на переслідування, він продовжував боротися з беззаконням, що панувало в суспільстві.
Незабаром він був арештований і обвинувачений у виготовленні, зберіганні й поширенні наклепницьких документів, які “ганьбили радянський державний порядок”. Але навіть у таборах Гулагу Василь Стус продовжує творити, міркує над минулим, сьогоденням і майбутнім України.
У щоденнику Стуса є запис: “Як може розвиватися національне дерево,коли його рубають під Корінь? Що таке українська Історія – без істориків, коли немає ні козацьких літописів, ні історії Русі?..”
Художник загинув у таборі для політв’язнів, але дух його залишився незламним, а вірність рідній Україні – непохитної. Сьогодні Василь Стус і його творчість повернуті народу, а його пророчі слова збулися:
Народ мій
До тебе я ще верну,
І в смерті обернуся до життя
Своїм стражданням і незлою особою
Сьогодні ми живемо у незалежній державі,яка веде боротьбу проти російської навали. Шлях до нашої волі В. Стус уторовував своїм подвижничеським життям. І вірші, і життєвий подвиг піднімають наш дух, будять совість. Стус серед нас. Він – наша совість.

Немає коментарів:

Дописати коментар

На гостини до бібліотеки

  Сьогодні до нас на гостини завітали першокласники Човно-Федорівського закладу середньої освіти І-ІІІ ступенів. Дітки цікаво та з користю п...