пʼятниця, 25 червня 2021 р.

Жити за законами держави

 28 червня цього року Україна відзначатиме 25-ту річницю Конституції, головного нормативно-правового акта держави, який закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних органів, права та обов’язки громадян.

У 1996 році Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення та на світовий досвід, прийняла Основний Закон України — Конституцію, яка стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави як повноправної учасниці світового співтовариства.

День прийняття Основного Закону є державним святом - Днем Конституції України.

Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.

З нагоди відзначення 25-ої річниці Конституції України в Опішнянській бібліотеці розгорнута виставка-перегляд "Жити за законами держави".На виставці представлено видання Основного Закону України – Конституції, а саме: Конституція України (Київ, 2006); Конституція України (Київ, 2012); Конституція України (Харків, 2007); Конституція України (Київ, 2015);  Конституція України (Київ, 2017) та ін.Також  експонуються видання, присвячені дослідженню історії української Конституції.




Молодші наші читачі мають змогу помандрувати океаном прав у розділі виставки,яка має назву "Знай свої права,дитино!"Адже право людини починається з прав дитини.

                Серед основних прав дітей:

  • право на життя і здоровий розвиток
  • на сім’ю і турботу
  • на освіту
  • дозвілля
  • свободу думки

Сподіваємося, що запропонована нами підбірка книг допоможе усім бажаючим послідовно розглянути основні етапи становлення та розвитку української конституційної ідеї.


Немає коментарів:

Дописати коментар

На гостини до бібліотеки

  Сьогодні до нас на гостини завітали першокласники Човно-Федорівського закладу середньої освіти І-ІІІ ступенів. Дітки цікаво та з користю п...