четвер, 22 квітня 2021 р.

УКРАЇНСЬКІ ВИШИВАНКИ НАЧЕ РАЙДУГИ СВІТАНКИ

 


 Віра Сергіївна Роїк – видатна українська вишивальниця, що бездоганно володіла понад 300 техніками, єдина жінка з чотирьох Героїв України в Криму і перша серед вишивальниць в Україні, заслужений майстер народної творчості України, заслужений художник АР Крим, кавалер ордена Княгині Ольги та міжнародного ордена Миколи Чудотворця «За примноження добра на землі», лауреат Державної премії АР Крим і премії імені Володимира Короленка, почесна громадянка трьох міст – Сімферополя, де вона прожила майже два десятиліття (на спомин про це на будинку, де вона мешкала, було відкрито меморіальну дошку), а також Кобеляк та рідних Лубен на Полтавщині. Загалом для неповного переліку нагород і почесних звань майстрині не вистачить і аркуша паперу. Лише півроку вона не дожила до свого 100-літнього ювілею, розлучившись із життям у сімферопольському військовому шпиталі Святителя Луки, – та за своє довге життя величезний творчий спадок. який становить понад тисячу оригінальних робіт; більш ніж триста з них виконані за авторськими орнаментами. Залишила вона й автобіографічну книжку під назвою «Мелодії на полотні. Спогади. Вишивки. Відгук», встигнувши завершити її новими розділами про своє життя, виставкову та громадську діяльність за період з 2003 (час виходу першого видання) по 2010 рр., фотоальбом і каталог її робіт, збірник спогадів про неї мистецтвознавців, музейних працівників, журналістів і вишивальниць з усієї країни. Загалом її роботи прикрашають експозиції майже чотирьох десятків музеїв України та світу.

Вдивляючись у цю рукотворну красу, створену працьовитими руками жінки, дивуєшся, де бралося стільки енергії та терпіння, адже ця робота вимагала багато часу, кропіткої праці й неабиякого терпіння.
 Пропонуємо переглянути віртуальну виставку-оберіг "Українські вишиванки наче райдуги світанки",присвячену 110-річчю Віри Роїк.
 Насолоджуйтеся красою та неповторністю української вишивки не порушуючи карантину.
В експозиції виставки представлено вишиті роботи з приватних колекцій користувачів бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар

На гостини до бібліотеки

  Сьогодні до нас на гостини завітали першокласники Човно-Федорівського закладу середньої освіти І-ІІІ ступенів. Дітки цікаво та з користю п...