четвер, 29 липня 2021 р.

30 липня – Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

 Торгівля людьми є третім (після торгівлі зброєю та наркотиками) за прибутковістю злочином. Водночас, це не лише злочин, але важкий гріх. На превеликий жаль, торгівля людьми не втрачає актуальності і в ХХІ столітті.

 

Проблема торгівлі людьми та співпраці громадських організацій і державних установ щодо реінтеграції осіб, постраждалих від торгівлі людьми  ця проблема  надзвичайно актуальна, адже торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини.

 Незважаючи на здійснення певних зусиль з боку держави в напрямку протидії торгівлі людьми – ця проблема залишається актуальною і має стійкі тенденції до поширення.

 Статтею 149 Кримінального кодексу України передбачено: «Торгівля людьми або здійснення іншої незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а також вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи, – караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років». Під експлуатацією людини у цій статті слід розуміти всі форми сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, примусову працю або примусове надання послуг, рабство або звичаї подібні до рабства, підневільний стан, залучення в боргову кабалу, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, примусову вагітність, втягнення у злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах тощо.

 Торгівля людьми не визнає державних кордонів, не зважає на відмінності між розвинутими державами і державами, що розвиваються. Вона легко адаптується як до бідності, так і до розкоші, є актуальною майже для всіх народів. Отже, боротьба із цим злочином, порушенням прав людини у сучасному світі, вимагає об'єднання зусиль міжнародної спільноти та громадськості кожної країни, кожного регіону.

 У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй проголосила 30 липня - Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

  Цього року акція в Україні проходить під гаслом " #ПРАЦЮЙБЕЗПЕЧНО", за сприяння та підтримки Мінсоцполітики у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні, Представництвом МОМ в Україні – Агентством ООН з питань міграції, Громадською спілкою "А21 Україна".

  «Працюй безпечно» - це проєкт, спрямований на протидію торгівлі людьми. Для тих, хто шукає нову роботу в Україні чи закордоном, проєкт дає відповіді на важливі питання:

  ✔ як підготуватись до працевлаштування в іншій країні?

  ✔ як виявити шахраїв, які намагаються обдурити вас під час укладання трудової угоди?

  ✔ що робити, коли ви, ваші родичі чи знайомі опинились перед небезпекою потрапляння в трудове рабство?

  ✔ чи постраждали ви від торгівлі людьми?

  

  Долучитися до Всеукраїнської акції "#ПРАЦЮЙБЕЗПЕЧНО" можна в соціальних мережах Фейсбук:www.facebook.com/work.safe.ua або Інстаграм: www.instagram.com/work_safe_ua

  Що необхідно зробити для одержання допомоги і отримання офіційного статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми?

  Звернутися за місцем перебування до визначеного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації. Відповідальні особи на місцях забезпечують здійснення заходів щодо встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та надання допомоги такій особі.

  Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.05.2012 № 417 «Про затвердження Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми» статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми встановлюється рішенням Міністерством соціальної політики України строком до двох років, який може бути продовжено не більш як на один рік.

  Куди можна звернутися за наданням консультацій та допомоги?

  > Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації (0532) 63-28-72;

  > Відділ боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, ГУНП в Полтавській області, тел., факс (0532) 51-76-40, адреса: вул. Пушкіна, 83, м. Полтава, 36000;

   > Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0-800-505-501 - безкоштовно зі стаціонарних телефонів, 527 - безкоштовно з номерів мобільних операторів України або на скористатися сайту www.527.org.ua ;

  > Гаряча лінія Міністерства закордонних справ України для громадян України, які опинилися в надзвичайних ситуаціях за кордоном (044) 238 16 57;

  Якщо Ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, зателефонуйте за телефоном Департаменту боротьби зі злочинами, що пов'язані з торгівлею людьми Національної поліції

  України: (044) 254 74 30 (пн. – сб. з 09:00 до 18:00).

  Торгівля людьми залишається гострим питанням і реальною проблемою!

 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Цікаве і корисне про природу

  20 квітня в Україні відзначається День довкілля. Наша Планета – наш дім, прекрасний і неповторний. Нам необхідно піклуватися про нього, д...