вівторок, 12 травня 2020 р.

Містика "Божественної комедії"

15 травня виповнюється 755 років з дня народження видатного італійського поета і філософа,

 автора "Божественної комедії" та

 "батька італійської літератури"

 Данте Аліг'єрі(1265-1321). 

Данте Аліг'єрі народився у Флоренції. Його сім'я була відомою і підтримувала ґвельфів, політичний альянс, що виступав на боці Папства і був у складному протистоянні з гібеллінами, які підтримували імператора Священної Римської імперії.
Аліг'єрі вражав сучасників незвичайною освіченістю. У Болонському університеті він вивчав тосканську поезію, поезію окситанських трубадурів та класичну поезією античності, особливо захоплювався творчістю Вергілія.
Незважаючи на те, що Данте входив до партії гвельфів, він завжди намагався перешкодити своєму найлютішому ворогові Папі Боніфацію VIII. У трактаті "Про монархії" Данте Аліг'єрі продемонстрував свої політичні погляди.
Після вигнання з Флоренції, Данте оселився в Равенні, куди його викликав на спокій синьйор міста, Гвідо да Полента. Влітку 1321 року Данте як посол синьйора Равенни вирушив до Венеції для укладення миру з республікою Святого Марка. Повертаючись дорогою між берегами Адрії і болотами По, Данте заразився і захворів на малярію, від якої помер у ніч із 13 на 14 вересня.
Данте Аліг'єрі
Данте Аліг'єрі

"Ввічливе кохання" до Беатріче

У 1274 році, коли Данте виповнилося дев'ять років, він зустрів Беатріче Портінарі, в яку закохався "з першого погляду", але ні разу навіть не заговорив до неї. Після досягнення повноліття він часто бачив Беатріче, обмінюючись з нею вітаннями на вулиці, але ніколи добре її не знав – він подавав приклад так званого "ввічливого кохання".
На велике нещастя для Данте Беатріче померла 1290 року. Проте саме це кохання було найсвітлішою подією в житті Данте й, можливо, поштовхом до літературної творчості. У багатьох поезіях Данте зобразив Беатріче як напівбожество, що постійно спостерігає за ним
Коли Данте йшов 13-й рік, у 1277 році, його заручили з Джеммою ді Манетто Донаті. Контрактні одруження в такий ранній період були типовим явищем і включали формальну церемонію поставлення підписів перед нотаріусом. Попри одруження, Данте проніс своє перше кохання до Беатріче через усе життя.
Від своєї дружини Данте мав трьох дітей: Якопо, П'єро і Антонію. Про останню відомо, що вона стала черницею. Коли Данте Аліг'єрі вигнали з Флоренції, Джемма залишилася в місті з його дітьми, доглядаючи за залишками батьківських статків.
Верона, Данте Аліг'єрі
Верона, Данте Аліг'єрі

"Божественна комедія"

Цей твір Данте вважається шедевром не лише італійської, але й світової літератури, а також справжньою енциклопедією середньовіччя. У трьох частинах ("Пекло", "Чистилище", "Рай") Данте описав свою мандрівку до Бога. Супутником Данте виступає римський поет Вергілій, пізніше Данте супроводжує Беатріче, що уособлює милість Божу.
Данте вирішив написати "Божественну комедію" задля духовного спасіння людини й усього світу. Він писав: "Врятувати людей від ганебного стану і провести їх до щастя". Він проголошував високі ідеали Добра, Любові, Милосердя, Розуму, які, на його думку, можуть змінити життя суспільства.
Частину "Рай" він дописував у Равенні під час вигнання. Після смерті Данте Аліг'єрі його сини довгий час не могли дошукатися тринадцяти останніх пісень, поки, за легендою, Данте не наснився своєму синові Якопо і не підказав, де вони лежать.
В Україні "Божественну комедію" переважно перекладали частинами, втім згодом вийшло кілька повних версій перекладу всіх трьох частин. Серед перекладачів були Іван Франко, отець Павло Штокало, Володимир Самійленко, Ігор Костецький, Василь Барка, Михайло Драй-Хмара та інші. Повний переклад всіх трьох частин виконав у 1976 році Євген Дроб'язко.
Цікаво, що "Божественна комедія" називається "комедією" тільки тому, що написана на вульгарному італійському, а не благородної латині, а "божественної" тільки тому, що цей епітет пізніше застосував до неї Джованні Бокаччо.
Данте Аліг'єрі
Данте Аліг'єрі

Цікаві факти з життя Данте Аліг'єрі

  1. Ім'я дружини Данте жодного разу не згадує ні в одному зі своїх творів, однак Беатріче він присвятив більшість сонетів і канцон зі збірки La Vita Nuova ("Нове життя") і вона є одним з головних персонажів "Божественної комедії".
  2. Данте і Беатріче стали символами любовної пари такими як Петрарка і Лаура, Трістан та Ізольда, Ромео і Джульєтта.
  3. Зі свого коханої Беатріче Данте бачився лише двічі в житті – в 9 і 18 років.
  4. У 2008 році влада Флоренції, через майже 690 років після смерті Данте Аліг'єрі скасувала рішення про вигнання поета з міста. Проте це рішення наткнулось на велику критику і громадськість назвала його комерційним трюком для приваблення туристів.
  5. Його предки походили з римського роду Елізео, які брали участь У заснуванні Флоренції. Прапрадід Данте, Каччагвіда, навіть брав участь У хрестовому поході Конрада III, був посвячений в лицарі і загинув у бою з мусульманами.
  6. При транспортуванні праху Данте з Равенни в рідну Флоренцію урну викрали монахи-францисканці з сусіднього монастиря, які не бажали розлучатися з поетом.
  7. Над "Божественною комедією" Данте трудився 15 років.
  8. Аліг’єрі вплинув своєю творчістю на таких відомих письменників, як Вільям Шекспір, Джеффрі Чосер і Джон Мілтон.
  9. Завдяки "Божественної комедії" саме рідний для Данте тосканський діалект донині служить основою літературної італійської мови.
  10. Кожна з трьох частин "Божественної комедії" закінчується словом "зірки".
  11. Найстрашнішим гріхом, якому відповідав би 9-й коло пекла, Данте називає зраду. Навіть злодії і вбивці перебувають вище.
  12. "Божественна комедія" згадується в багатьох творів, втім одним із найпопулярніших є роман Дена Брауна "Інферно" 2013 року. Він був включений у список бестселерів за версією Publishers Weekly. Головну роль в екранізації роману зіграв американський актор Том Хенкс.
Том Хенкс і Ріта Вілсон

Немає коментарів:

Дописати коментар

Великодні листівки своїми руками

  На Великодні свята хочеться подарувати якусь пам’ятну річ, яка буде ще довго нагадувати про цей день. Великодні листівки своїми руками – п...