вівторок, 7 травня 2024 р.

Пам'ятаємо-Перемагаємо!

 Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Минулого року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як День пам’яті та перемоги – єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні.


День пам’яті та перемоги – це нагадування, що Друга світова розпочалася внаслідок домовленостей двох тоталітарних режимів: націонал-соціалістичного (нацистського) у Німеччині й комуністичного в СРСР, а також мовчазного небажання найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам. У 1939–1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.
Символом памʼяті про Другу світову війну з 2014 року в Україні, як і в Європі, є мак памʼяті.
8 травня, в День пам’яті та перемоги, Україна вшановуватиме кожного, хто боровся з нацизмом. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять мирні цивільні люди, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл, діти війни, примусові робітники. Адже війна – це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це – долі, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками.
На вшанування пам’яті про кожного, хто, долаючи втрати і горе, приклав титанічні зусилля в боротьбі з нацизмом, а також усіх жертв цієї страшної війни,Опішнянська бібліотека підготувала книжкову виставку «Пам'ятаємо-Перемагаємо!».
Запропоновані матеріали розкривають місце і роль України у Другій світовій війні, внесок українського та інших народів у перемогу над нацизмом, розповідають сувору правду про ті важкі роки, коли кожен день відбувався подвиг, висвітлюють різні аспекти життя українців в умовах воєнного часу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Презентація книг Олени Щербань "Весільні традиції полтавських сіл:Опішня,Велика Павлівка,Тарасівка та Великі Будища" та «Триста шістдесят п’ять БОРЩиків»,

  Сьогодні до нас в Туристично-інформаційний центр з Опішнянською бібліотекою завітала Олена Щербань – відома українська етнологиня та етног...