вівторок, 26 січня 2021 р.

Уроки Голокосту:мужність,пам'ять,співчуття


27 СІЧНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ


«Ми тільки чули кулеметні черги через різні проміжки: та-та-та, та-та... Два роки з дня в день я чув, і це стоїть у моїх вухах сьогодні. Під кінець над яром піднявся важкий, масний дим. Він ішов звідти тижнів три».

Анатолій Кузнєцов. «Бабин Яр»


27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.

 Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…».

 Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня.

 В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

Голокост євреїв на окупованій нацистами території СРСР відрізнявся від подібних заходів у Європі. Там євреїв заганяли в гетто, з часом могли відправити до місць масових знищень у газових камерах. На українських землях більшість єврейського населення загинуло від куль у протитанкових ямах. Їх викопали ще за радянської влади військовополонені, місцеве населення чи самі жертви.


На тему Другої світової війни ,переслідування і масового знищення єврейського народу написині книги,зняті фільми.

 Пропонуємо 3 відомі книги з даної теми.

1.Книга "Бабин яр"Анатолія Кузнєцова-розповідає про масові знищення єврейського населення восени 1941 року в м.Києві та про звільненняУкраїни від нацистів.

2.Всесвітньовідомий щоденник Етті Гіллесум "Без озлоблення,без ненависті"занурить Вас у світ почуттів і думок єврейської дівчини з Нідерландів.

3.Книга "Гітлеризм в історії євреїв" Юліана Шульмейстера розповідає про події,пов'язані з організацією та здійсненням гітлерівцями кровавого антиєврейського геноциду.

Запрошуємо до прочитання!

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

На гостини до бібліотеки

  Сьогодні до нас на гостини завітали першокласники Човно-Федорівського закладу середньої освіти І-ІІІ ступенів. Дітки цікаво та з користю п...