середу, 20 березня 2024 р.

Іван Мазепа. Роль і місце в історії

 20 березня – день народження гетьмана України Івана Мазепи.

Іван Мазепа народився 20 березня 1639 року в с. Мазепинці під Білою Церквою на Київщині, помер 21 вересня 1709 року біля н. п. Бендери в Молдові. Найвідоміший гетьман Війська Запорозького (1687-1708), що став героєм для українських патріотів і зрадником для Росії, князь Священної Римської Імперії.
Державний діяч і політик, Іван Мазепа був одним із найвправніших дипломатів тодішньої Європи, полководцем і водночас поетом. У його віршах найвідчутніше відлунюють патріотичні мотиви, вболівання за долю України. Різноманітна природна обдарованість поєднувалася в ньому з високою освіченістю.
Гетьман Мазепа щедро фінансував розвиток мистецтва, зокрема архітектури й малярства. За його підтримки українські міста прикрашалися новими й реставрованими дивовижними храмами. Ці величні, розкішні споруди названі мистецтвознавцями «Мазепиним бароко».
Як державний діяч Іван Мазепа всіляко опікувався зміцненням військової справи, особисто брав участь у воєнних походах і морських операціях, спробував відновити український флот.
Іван Мазепа намагався зробити з України європейську державу, підняти й зміцнити значення та престиж гетьманської влади. Жодний із гетьманів не зробив так багато, як Мазепа, для розвитку культури й духовності українського народу. Його спроба вирвати Україну з-під московського ярма, реалізувати велику ідею незалежної самостійної Української держави зазнала поразку. Але протягом трьох століть ця ідея жевріла в серцях найкращих синів і дочок українського народу. Корені сучасної незалежної України певною мірою лежать у великих ідеях Мазепи.
З нагоди 385-ої річниці від дня народження гетьмана Лівобережної України Івана Мазепи у ТІЦ з бібліотекою розгорнуто книжкову виставку «Іван Мазепа. Роль і місце в історії». Книжкові видання, розміщені на експозиції, розповідають про життя та діяльність гетьмана і відкривають маловідомі факти з його життя. Серед них увагу зацікавленого читача привернуть такі книги як «Гетьмани України» , «Іван Мазепа.Догетьманський період» Сергія Павленка, «Козацька Україна» Олександра Гуржія та ін.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Великодні листівки своїми руками

  На Великодні свята хочеться подарувати якусь пам’ятну річ, яка буде ще довго нагадувати про цей день. Великодні листівки своїми руками – п...