пʼятниця, 30 жовтня 2020 р.

Гарбузові містифікації або Велесова ніч


Із 31 жовтня на 1 листопада нині святкують Хелловін– іноземне свято. Відомо також, що деякі люди досить негативно ставляться до цього свята.

 Але слід нагадати, що в нашій культурі був аналог цього свята і відмічали його українці з 31 жовтня на 1 листопада. Називалося воно – "Велесова ніч". Існувало це свято ще з дохристиянських часів і варто зауважити, що на цьому святі не було вирізаних черепів, привидів та павутини, на відміну від Хелловіну .

Головним персонажем свята був Велес — язичницький бог мистецтва, достатку, а також покровитель усього живого. За значимістю серед давніх слов’ян він знаходився на одному рівні з Перуном.

У Велесову ніч, за повір’ями, максимально зближуються між собою два світи — живих та померлих.

Вночі в цей час на вулицю виставлялася тарілка з частуванням для душ померлих. На підвіконня ставилася свічка, вона вказувала (як маяк) шлях душам, які готові прийти до нащадків і допомогти. Під час Велесової ночі “гостей” також треба запросити, промовивши: “наші предки, ходіть до нас, це для вас частування”.

На вівтар свята клалися яблука, кабачки, осінні квіти, гарбузи .

 Мабуть, як без мандаринів  Грузію, так і Україну не можна уявити без гарбузів. Гарбуз можна сміливо назвати одним із головних атрибутів осені. Різний за формою, кольором, смаком та запахом, гарбуз може бути окрасою  або головною стравою на будь-якому столі. Гарбуз - це джерело вітамінів, мінералів і мікроелементів, корисних нашому організму. Він же - головний герой містичного свята , яке так стрімко увірвалося в цьому столітті у наше життя.



Наша бібліотека гостинно запрошує мешканців та гостей селища на "Гарбузові містифікації"(фотозона)

Приходь, буде весело!  

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

На гостини до бібліотеки

  Сьогодні до нас на гостини завітали першокласники Човно-Федорівського закладу середньої освіти І-ІІІ ступенів. Дітки цікаво та з користю п...