неділю, 9 серпня 2020 р.

День пам'яті великомученика і цілителя Пантелеймона

 

    

У православній церкві 9 серпня вшановують пам’ять Пантелеймона – цілителя, який числиться в лику великомученика. Він відомий як покровитель воїнів і цілитель. 

Історія свята

 Відомо, що народився святий Пантелеймон приблизно в III столітті на території Никодимії, а батьком його був багатий язичник.

Батько відправив Пантелеймона вчитися лікарській справі до лікаря Євфросина. Зовсім скоро Пантелеймон стає відомим лікарем і знайомиться з Єрмолаєм – одним з місцевих проповідників, якого вшановують 8 серпня. Саме Єрмолай звертає Пантелеймона в християнську віру. Сам Пантелеймон увірував у Христа в той момент, коли звернувся до нього з молитвою, просячи зцілити дитину, яку вкусила змія, і ніяке лікування не діяло.

Після цього Пантелеймон вирішує присвятити своє життя служінню Богу та іншим людям. Так, наприклад, він безвідплатно лікував всіх хворих. Активно допомагав християнам, які перебували у в’язницях. Одного разу Пантелеймон був заарештований і відправлений на суд до імператора Максиміліана, який став закликати Пантелеймона відректися від віри в Христа. Однак сам Пантелеймон запропонував імператору знайти хвору людину і запросити найкращого лікаря. Коли це було зроблено, то стали намагатися вилікувати хворого, і у звичайного лікаря це зробити не вийшло. Пантелеймон же зцілив нещасного, і багато свідків цього дива звернулися в віру. Сам же Максиміліан дуже розгнівався і звелів стратити Пантелеймона. Його прив’язали до оливи і відрубали голову. Переказ свідчить, що після цього на дереві відразу стали з’являтися плоди.

9 серпня: традиції і звичаї дня

На Русі Пантелеймон відомий як покровитель цілителів і воїнів. Святого в народі називають Палієм. У цей день боялися грози. Наші предки вірили, що у того, хто 9 серпня буде в полі працювати, гроза хліб спалить. Тому великим гріхом вважалося працювати, а особливо возити сіно і хліб.

Знахарі в цей день ходили до заповідних лощин, болотах і галявин за травами. Збирали коріння і листя, молилися святому Пантелеймону за здоров’я тіла і душі.

Зазвичай до цього дня завивається капуста. Селяни на Пантелеймона готували пиріжки з капустою з минулого врожаю. Такою здобою пригощали дітей, жебраків і мандрівників. Капусту тушили и, додавали в борщ, засолювали.

Ще 9 серпня йшли до церкви, щоб освятити зібрані в полі колосся, які потім зберігали вдома.

Давні повір’я на 9 серпня

Люди вірили, що на Пантелеймона блискавка влучає в те місце або навіть в тварину чи людину, коли господар цієї землі чи тварини не дотримується святих приписів – працює на великі релігійні свята, порушує піст й навіть гірше – займається чаклунством.

Людям, які народилися 9 серпня, даровано знання над секретами трав. Вони будуть мати здібності до цілительства і медицини. В якості талісмана їм підходить андалузит і олександрит.

Народні прикмети на 9 серпня

  • Якщо завиваються качани капусти – осінь буде холодною.
  • Трави мають цілющі властивості.
  • Якщо мурахи вхід у мурашник закладають – скоро піде дощ.
  • Коники стрибають і стрекочуть – до сухої та ясної погоди.
  • Якщо хворий у церкві відстоїть молебень, а помолиться на ікону Пантелеймона – скоро одужає.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Великоднє деревце

  Друзі!Ви ще маєте час для виготовлення великоднього деревця разом з своєю дитиною. Пропонуємо вам ідею поробки на Великдень своїми руками ...