субота, 28 вересня 2024 р.

Захисники України-нащадки славних козаків

  У 2024 році Україна вдруге відзначає День захисників і захисниць 1 жовтня. Це свято відзначається в Україні на державному рівні від 2014 року на вшанування мужності та героїзму захисників і захисниць незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.









День захисників і захисниць – передусім свято тих, завдяки кому ми втримали незалежність, маємо змогу жити своїм щоденним життям – працювати, творити, виховувати дітей.
Сучасні воїни примножують і розвивають тисячолітні українські військові традиції.
Українська армія береже імена героїв минулих епох – від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і вояків УПА. Тому у війську з’явилися назви легендарних українських полководців та уславлених формацій минулого. Тяглість поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – головний убір “мазепинка”, нарукавний тризуб. Гасло “Слава Україні! – Героям слава!” стало офіційним вітанням українського війська.
Своїм героїзмом, відвагою та самовідданістю нинішні захисники і захисниці звоювали найвищий рівень довіри в українців серед державних та суспільних інститутів.
Війна формує та гартує українську націю. Своїм героїзмом ми викликаємо повагу і змінюємо світ. Боремося за свободу та незалежність, національну гідність.
Напередодні Дня захисників і захисниць України в Туристично-інформаційному центрі з Опішнянською бібліотекою організували виставку-вшанування "Захисники України-нащадки славних козаків".
Також користувачі бібліотеки долучилися до акції "Шануй живих.Пам'ятай полеглих.Борись за полонених" до Дня захисників та захисниць України.💙💛🙏
Віримо, що нинішні захисники та захисниці здобудуть таку довгоочікувану Перемогу.💙💛🇺🇦🇺🇦🇺🇦

субота, 21 вересня 2024 р.

Миру тобі,моя Україно!

   21 вересня у всьому світі відзначають Міжнародний день миру.

     Сьогодні для нашої держави це свято набуло особливого сенсу. Після 24 лютого 2022 року світ українців назавжди змінився.
      Ми відчули на собі те,чого раніше навіть не могли уявити.
      Тепер ми знаємо точно, що найбільше у світі щастя – це мир, мир у сім’ях, у серцях, у нашій рідній Україні! Велике щастя коли люди живуть дружно та спокійно, працюють, навчаються, коли не лунає «повітряна тривога», а земля не здригається від страшних вибухів, не ллються сльози горя та втрат.



  З нагоди Міжнародного дня миру в Туристично-інформаційному центрі з Опішнянською бібліотекою підготовлено інформаційний дайджест "Миру тобі,моя Україно!"та книжкову виставку "Хай буде мир у нашій рідній Україні".
Молодші користувачі долучилися до щорічної арт-акції "Голуб миру".Діти виготовляли з паперу символічні долоньки миру та голуба. Адже голуб – символ добра, миру, надії у перемогу та символ пам’яті дітей, які загинули внаслідок війни.
Мир у рідній Україні – це найзаповітніше бажання усіх українців.
 Бажаємо всім миру, світлих надій, упевненості у завтрашньому дні та довгих мирних років життя. Українці – сильна й непереможна нація, тепер про це знає увесь світ. 





пʼятниця, 20 вересня 2024 р.

Акція "Подаруй бібліотеці книгу"


Ділимося з вами своєю радістю!!!

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек документальний фонд Опішнянської бібліотеки поповнився новими книжками📚📚📚
Дякуємо Сергію Бельзі за подарунок📖,за дитячі очі, які горять при розгляданні нових книг!
Безмежно вдячні за подаровані книги! Така увага радує,стверджує,надихає,мотивує!
Добро примножує добро! Разом до Перемоги! Чекаємо в Туристично-інформаційному центрі з Опішнянською бібліотекою!

Читаємо зі смайликом

 


19 вересня у світі відзначають День народження смайлика🙂 .

Сьогодні,в день народження смайлика, до Туристично-інформаційного центру з Опішнянською бібліотекою,на бібліохвилинку "Читаємо зі смайликом" завітали наші маленькі читайлики,вибрали книжку,яка їм сподобалася та отримали смайлик в подарунок!




Що ж таке 🙂?
👉«Смайлик» замінює те, чого не дістає в спілкуванні за допомогою чату або електронної пошти — інтонацію голосу й міміку.
👉«Смайлики» допомагають краще зрозуміти співрозмовника, вловити його настрій.
👉«Смайлики» викликають позитивні емоції.

вівторок, 17 вересня 2024 р.

Гарбузове диво

 Титул короля осені сміливо можна віддати помаранчевому диву, що зветься гарбузом. Він яскраво-рудий, смачний і корисний.Прийнято вважати, що гарбуз є одним з найдавніших плодів на нашій планеті.Вчені припускають, що гарбуз спочатку використовували як посуд, а точніше, як посудину для рідин. Перша подібна згадка датується 8 тис. років тому. Багато хто з нас асоціюють його з містичним святом Хелловіну, а в дитинстві лише деякі любили гарбузову кашу, не дивно, що ми забули про неймовірні властивості і якості гарбуза.А скільки смаколиків можна приготувати з цієї диво-ягоди!Так.так,саме ягоди!








Завітайте до Туристично-інформаційного центру з Опішнянською бібліотекою та перегляньте виставку-інсталяцію "Гарбузове диво", дізнайтеся про неймовірні якості гарбуза та ознайомтеся з рецептами приготування просто величезної кількості гастрономічних шедеврів.

Пропонуємо трішки цікавинок про гарбуз,які ви,можливо,не знали...
Гарбуз – ще той овочевий старожил. Він існує на планеті Земля приблизно 5000 років.
Традицію робити ліхтарики з гарбузів привезли у США ірландці, які вирізали ліхтарики з брукви до щорічного свята Самайн. Але з часом вони виявили, що стінки гарбуза значно м’якші і вирізати їх простіше.
Гарбуз настільки невибагливий у догляді, що його можна вирощувати в будь-якій точці світу, крім Антарктики.
Гарбузові квіти можна їсти. Існує безліч рецептів фарширування гарбузових квітів та приготування їх у клярі.
Найменший гарбуз може важити менше кілограма, а найбільший сягати 250 кілограмів.
Індіанці колись смажили скибочки гарбуза на багатті, а зі смужок в’яленого гарбуза робили килимки.
Гарбузи низькокалорійні і багаті клітковиною. Якщо ви на дієті, то гарбуз – ідеальний продукт для вашого раціону, оскільки його м’якоть, до того ж, багата на вітаміни А і В, білок, залізо і калій.
Користь гарбуза для людини полягає у високому вмісті вітамів А і Е, які допомагають зберегти молодість. Тож достатньо регулярно вживати в їжу гарбуз, щоб уникнути передчасних ознак старіння.
М’якоть гарбуза прикладають для полегшення болю при опіках, а насіння використовують як протиглистний засіб. До речі, поживна цінність насіння гарбуза зростає з його старінням. В давнину вважали, що сік гарбуза – найкращий засіб від веснянок і укусів змії.
Крім традиційних помаранчевих, зелених і жовтих бувають сині та білі гарбузи.
Гарбуз – герой безлічі рекордів. Приміром, у США був випечений найбільший пиріг з гарбуза – діаметром 152 см. Випікався цей гігантський пиріг понад 6 годин.
Без гарбуза не обходився стародавній український звичай сватання. Якщо наречений не був любим та бажаним, йому вручали «гарбуз» і він, принижений і посоромлений, вирушав додому.
Цікавий факт, що гарбуз — чемпіон серед овочів за вмістом заліза, тому його сміливо можна вживати тим, хто страждає на анемію.
Наші предки використовували гарбузове насіння як приворотний засіб. До сьогодні відомо, що регулярне вживання гарбузової олії, вижатої з насіння, підтримує чоловічу силу та сексуальність.
Гарбуз – чудовий гарнір для страв зі свинини, баранини та іншого жирного м’яса, оскільки завдяки вітаміну Т допомагає засвоювати організму важку їжу.
Вагітним жінкам на замітку: гарбузове насіння в сирому, не смаженому, вигляді допомагає полегшити симптоми токсикозу.
В давнину гарбузовий сік вживали на ніч. Це заспокоювало після важкого трудового дня і діяло як природній снодійний засіб.
Гарбуз використовується не лише в кулінарії і медицині. Народні майстри виготовляють з нього посуд та різні інструменти.

пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

Акція "Подаруй бібліотеці книгу"

 Акція "Подаруй бібліотеці книгу"

Хочеш покращити свою англійську?Тоді тобі до нас!
Завдяки Юрію Литвиненку, документальний фонд бібліотеки поповнився англійськими та українськими книжками. Серед книг ви знайдете видання різних жанрів (казки, фантастика й фентезі, пригодницькі, тощо) та для будь-якого віку.


Дякуємо Петровій Яні за книжки, які допоможуть дорослим і дітям у пізнанні таких важливих питань. А цікаві ілюстрації, приклади та захопливі історії — перетворять процес пізнання у гру.
Дякуємо📚📚📚

субота, 7 вересня 2024 р.

Іван Котляревський-велике серце України

                             255 років від дня народження

                        Івана Петровича Котляревського

9 вересня виповнюється 255 років від дня народження Івана Котляревського (9.09.1769-10.11.838).


Іван Петрович Котляревський подарував українській літературі не багато творів, але кожен з них є неперевершеним вкладом в спадщину України. «Енеїда», «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник» – усі ці перлини української культури відомі не лише на Батьківщині, але й далеко за її межами.Саме з цих ключових творів починається творчість Котляревського – геніального письменника, поета, драматурга та засновника нової української літератури.
Котляревський зробив найвагоміший внесок у становлення сучасної української літературної мови. В умовах занепаду всіх різновидів староукраїнської писемної мови, його поеми були написані на основі живого усного мовлення народу, започаткувавши новий етап формування літературної мови. «Від часу появи Котляревського наше письменство стає щораз ближче до реального життя, щораз відповідніше до його потреб, входить щораз глибше в душу народну» – відзначав Іван Франко.



Запрошуємо до Туристично-інформаційний центр з бібліотекою на літературний віраж "Іван Котляревський-велике серце України",присячений 255-річчю з дня народження Івана Котляревського
Користувачі мають змогу ознайомитися з життєвим та творчим шляхом великого письменника.
«Все сумує», — ска­зав молодий Тарас Шевченко у вірші «На вічну пам’ять Котляревському», в якому пророкував безсмертя авторові «Енеїди»:
Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди,
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть!

пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

Книги – це наш портал у незвідане!

 Сьогодні ми святкуємо День читання книг!

Читання – це не лише корисно, але й дуже цікаво.

Немає вікових обмежень для читання! Діти, підлітки, дорослі– всі можуть знайти книги до душі. Читайте разом з родиною і друзями, щоб ділитися враженнями та емоціями!

Завдяки читанню, ми можемо подорожувати у часі, відкривати нові світи та зустрічати незвичайних персонажів. Книги – це наш портал у незвідане!📚📚📚

четвер, 5 вересня 2024 р.

Іван Петрович Котляревський-велике серце України

 Івана Котляревського з його всесвітньо відомим твором «Енеїда» цілком заслужено називають основоположником нової української літератури. Не менший внесок зробив діяч і в сучасну українську мову: писав твори на основі живого, усного мовлення, передаючи колорит та самобутність українців. Ми вирішили дослідити особистість Котляревського, щоб трішки краще з ним познайомитися. Результат роботи — 7 найцікавіших фактів із біографії діяча!

Вчитель, вправний вояка та одинак: яким був Котляревський?

1. Котляревський народився в родині канцеляриста та почав свою кар’єру, як домашній вчитель. Переважно, працював у сільських поміщицьких родинах.
2. Юний Іван мріяв створити сім’ю. Та за все життя, письменник так і не був одруженим: у 25-річному віці йому відмовила кохана дівчина Марія. Це болісно вразило юнака: інших стосунків Котляревський не заводив.
3. Бажання Котляревського вступити на армійську службу дослідники теж пов’язують із нещасливим коханням. Так це чи ні, але з Івана вийшов вправний вояка: він служив у Сіверському карабінерському полку, брав участь у російсько-турецькій війні.
4. З армії у відставку Котляревський пішов «з правом носіння мундира»: не хотів назавжди розлучатися з усім, що нагадувало військову службу.
5. «Енеїда» Котляревського майже миттєво стала популярною за межами України. Так, книгу мав у власній бібліотеці Наполеон. А якщо заглянути глибше в історію, то можна з’ясувати, що мариновані опішнянські сливи купці подавали до царського двору, на столи російського дворянства та європейських гурманів. Іван же Котляревський в "Енеїді" називав їх у переліку дарунків царя Латина Енею:
- Латин по царському звичаю Енею дари одрядив: Лубенського шмат короваю, Корито опішнянських слив…
6. За свідченнями істориків, в Івана Котляревського була таємна покровителька — «жінка, яка його любила». Саме вона посприяла тому, щоб діяча не притягнули до відповідальності під час повстання декабристів на початку ХІХ століття. Вважається, що цією покровителькою була Варвара Рєпіна, дружина генерал-губернатора Миколи Рєпіна.
7. Котляревський не мав дітей та не залишив прямих нащадків. Перед смертю, він заповів власний дім економці, Мотрі Векливечивій, яка була вдовою унтер-офіцера.
Постать Івана Котляревського — безумовно одна з найцікавіших та найбагатогранніших в українській літературі. А цікаві факти, які нам вдалося знайти — черговий доказ цього твердження.

Захисники України-нащадки славних козаків

    У 2024 році Україна вдруге відзначає День захисників і захисниць 1 жовтня. Це свято відзначається в Україні на державному рівні від 2014...