четвер, 5 вересня 2024 р.

Іван Петрович Котляревський-велике серце України

 Івана Котляревського з його всесвітньо відомим твором «Енеїда» цілком заслужено називають основоположником нової української літератури. Не менший внесок зробив діяч і в сучасну українську мову: писав твори на основі живого, усного мовлення, передаючи колорит та самобутність українців. Ми вирішили дослідити особистість Котляревського, щоб трішки краще з ним познайомитися. Результат роботи — 7 найцікавіших фактів із біографії діяча!

Вчитель, вправний вояка та одинак: яким був Котляревський?

1. Котляревський народився в родині канцеляриста та почав свою кар’єру, як домашній вчитель. Переважно, працював у сільських поміщицьких родинах.
2. Юний Іван мріяв створити сім’ю. Та за все життя, письменник так і не був одруженим: у 25-річному віці йому відмовила кохана дівчина Марія. Це болісно вразило юнака: інших стосунків Котляревський не заводив.
3. Бажання Котляревського вступити на армійську службу дослідники теж пов’язують із нещасливим коханням. Так це чи ні, але з Івана вийшов вправний вояка: він служив у Сіверському карабінерському полку, брав участь у російсько-турецькій війні.
4. З армії у відставку Котляревський пішов «з правом носіння мундира»: не хотів назавжди розлучатися з усім, що нагадувало військову службу.
5. «Енеїда» Котляревського майже миттєво стала популярною за межами України. Так, книгу мав у власній бібліотеці Наполеон. А якщо заглянути глибше в історію, то можна з’ясувати, що мариновані опішнянські сливи купці подавали до царського двору, на столи російського дворянства та європейських гурманів. Іван же Котляревський в "Енеїді" називав їх у переліку дарунків царя Латина Енею:
- Латин по царському звичаю Енею дари одрядив: Лубенського шмат короваю, Корито опішнянських слив…
6. За свідченнями істориків, в Івана Котляревського була таємна покровителька — «жінка, яка його любила». Саме вона посприяла тому, щоб діяча не притягнули до відповідальності під час повстання декабристів на початку ХІХ століття. Вважається, що цією покровителькою була Варвара Рєпіна, дружина генерал-губернатора Миколи Рєпіна.
7. Котляревський не мав дітей та не залишив прямих нащадків. Перед смертю, він заповів власний дім економці, Мотрі Векливечивій, яка була вдовою унтер-офіцера.
Постать Івана Котляревського — безумовно одна з найцікавіших та найбагатогранніших в українській літературі. А цікаві факти, які нам вдалося знайти — черговий доказ цього твердження.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Захисники України-нащадки славних козаків

    У 2024 році Україна вдруге відзначає День захисників і захисниць 1 жовтня. Це свято відзначається в Україні на державному рівні від 2014...