четвер, 1 серпня 2024 р.

Ось і літо відлітає,першим медом пригощає

 СЬОГОДНІ - МЕДОВИЙ СПАС АБО МАКОВІЯ.У народі також існують назви Перший Спас та Спас на воді.

Серед українців свято Маковія одне з найпоетичніших і найшанованіших. Маковія йде першим з трьох літніх Спасів, які настають у серпні. Свято прийшло до нас з Візантії, де було встановлене близько ІХ ст.
Напередодні свята в Туристично-інформаційний центр з бібліотекою відбувся народознавчий калейдоскоп "Ось і літо відлітає,першим медом пригощає".
















Бібліотекарі ознайомили відвідувачів з традиціями свята.Користувачі переглянули матеріали,представлені на виставці-інсталяції,присвяченій святу Маковія.Також кожен із присутніх мав змогу зібрати традиційний букет із різнотрав’я, що має гарну назву «маковійчик». "Маковійчика" може зробити кожен. Для цього потрібно підготувати різні квіти-трави, а також ножиці, скотч, нитку, дріт. Форму букета, набір трав кожна майстриня може обирати на власний розсуд.
Найкращий "маковійчик" – зібраний з квітів та трав, що ростуть на рідній землі.
В "маковійчику" обов’язково мають бути достиглі голівки маку. Це може бути як городній мак, так і мак-видюк (дикий). В народному знахарстві його використовували як засіб проти чародійства: якщо цим маком обсипати дім, то всі відьомські хитрощі зникнуть. М’ята оберігає сім’ю від усякої напасті й додає здоров’я, ласкавці сприяють родинній злагоді, сонях − символ сонця, материнка – на захист родинних зв’язків, для сили роду, рута на нагідки – від хвороб, тирлич – «тирлич, тирлич, мого милого приклич», калина – на дівоче щастя. А ще − чорнобривці, айстри, васильки, любисток, петрів батіг, деревій тощо. Кожна рослина має своє призначення і свої лікарські властивості, тож вибрати кожен може саме те, що йому потрібно. Квіти обв’язують червоною стрічкою чи ниткою, яка завжди оберігала від «вроків».
Після освячення букет квітів або окремі голівки маку клали за образи і зберігали до весни. Весною мак розсівали по городу, ним обсипали корів і господу «від усього лихого», а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у волосся – «щоб не випадало».
Серпневе тепло, макові коржики, аромати випічки та меду, букети з осінніми нотками – свято Маковея або Медовий Спас. Хай у цей день тепло, затишок та дарунки літа єднають родини та дарують чудовий мирний літній день!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Захисники України-нащадки славних козаків

    У 2024 році Україна вдруге відзначає День захисників і захисниць 1 жовтня. Це свято відзначається в Україні на державному рівні від 2014...