субота, 7 вересня 2024 р.

Іван Котляревський-велике серце України

                             255 років від дня народження

                        Івана Петровича Котляревського

9 вересня виповнюється 255 років від дня народження Івана Котляревського (9.09.1769-10.11.838).


Іван Петрович Котляревський подарував українській літературі не багато творів, але кожен з них є неперевершеним вкладом в спадщину України. «Енеїда», «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник» – усі ці перлини української культури відомі не лише на Батьківщині, але й далеко за її межами.Саме з цих ключових творів починається творчість Котляревського – геніального письменника, поета, драматурга та засновника нової української літератури.
Котляревський зробив найвагоміший внесок у становлення сучасної української літературної мови. В умовах занепаду всіх різновидів староукраїнської писемної мови, його поеми були написані на основі живого усного мовлення народу, започаткувавши новий етап формування літературної мови. «Від часу появи Котляревського наше письменство стає щораз ближче до реального життя, щораз відповідніше до його потреб, входить щораз глибше в душу народну» – відзначав Іван Франко.



Запрошуємо до Туристично-інформаційний центр з бібліотекою на літературний віраж "Іван Котляревський-велике серце України",присячений 255-річчю з дня народження Івана Котляревського
Користувачі мають змогу ознайомитися з життєвим та творчим шляхом великого письменника.
«Все сумує», — ска­зав молодий Тарас Шевченко у вірші «На вічну пам’ять Котляревському», в якому пророкував безсмертя авторові «Енеїди»:
Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди,
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Захисники України-нащадки славних козаків

    У 2024 році Україна вдруге відзначає День захисників і захисниць 1 жовтня. Це свято відзначається в Україні на державному рівні від 2014...