У ніч з 6 на 7 січня християни східного обряду святкують Різдво
Христове. У цей день закінчується сорокаденний Різдвяний піст і
починаються 12-денні святки. Вони супроводжуються народними гуляннями на
честь народження Сина Божого. У слов'ян здавна в ці дні водили вертеп, співали колядки і бажали всім добра на весь рік.
Про Різдво
За біблійною оповідкою, цього дня у Вифлеємі в хліві Діва Марія
народила Ісуса Христа. Першими, хто привітав новонародженого, були
пастухи. Пізніше до немовляти прийшли волхви-мудреці зі Сходу.
В той же час є кілька теорій, що Ісус Христос народився не взимку, а
святкувати Різдво в січні стали тільки тому, що в цей час язичники
відзначали свято народження Сонця Правди і в цей період збільшувався
світловий день.
Як би там не було, православне Різдво Христове і Святий вечір перед
ним пишно святкуються у християнському світі і мають безліч традицій і
звичаїв.
12 страв і дідух: Традиції Святвечора
За традицією Різдво в Україні починається 6 січня зі Святого вечора – Святвечора. В
цей день вся сім'я, включаючи маленьких дітей, збирається на святковий
обід. Примітно, що у Святвечір знаходитися в чужому домі не можна.
Святвечір зазвичай починається із запалювання свічки в пам'ять про
померлих предків і читання молитви "Отче наш". Після чого господар
будинку благословляє вечерю.
В цей день люди не сідають за стіл до появи першої зірки, яка, як
кажуть, вказала волхвам шлях до того місця, де знаходилося немовля Ісус.
У Святвечір на столі обов'язково мають бути 12 пісних страв – на честь 12 апостолів. Головне частування – кутя (ритуальна
каша, зварена з ячменю, пшениці або рису). Багато українських господинь
до куті додають горіхи, мак, родзинки та мед. Крім куті, на святковий
стіл також прийнято ставити: пісний борщ, вареники, гриби, овочеві
салати та соління. Страви не запивають водою - виключно узваром
(солодкий компот з сухофруктів).
Кожен член сім'ї має потроху спробувати всі 12 страв, при цьому
повністю з'їдати вечерю не можна, інакше холодильник буде порожнім весь
рік.
Під час вечері незаміжнім дівчатам і неодруженим хлопцям не можна
сідати на кут столу, щоб не залишитися без пари. До завершення трапези
не можна виходити з-за столу і з дому, щоб не впустити до помешкання
нечисту силу.
У переддень Різдва також прийнято на самому почесно місці в будинку ставити дідуха – пшеничний, вівсяний і житній сніп, який, за повір'ям, охороняє будинок від злих духів і уособлює благополуччя сім'ї.
Немає коментарів:
Дописати коментар